//dOlly snOw




tips untuk final exam

hye guyz. hmm. what cha doing ? how today? great ?? hmm. actually i have a little depressed sejak akhir-2 nie. couse final exam dah dekat gile babas kan. kalau tak silap eiyra, final exam untuk form4 sekolah eiyra hampir sebulan. OMG ! CAN YOU BELIEVE THAT !!??!!!!! dah mcm SPM kot. stress doe! sebulan?? hayyo !! tertekan aku nanti. hahah ! so! for this final exam nie, korang dah ready ?? sure dah ready?? okeyh kalau belum reday eiyra nak bgi tips sikit untuk final exam nie. OPSS !!! BTW ! eiyra memang tak berapa pandai nak nasihatkan orang couse eiyra nie bukannye bagos sangat. TAPI ! tips nie untuk DIRI EIYRA JUGAK ! okeyh ? get it?? so jangan cakap eiyra nie bajet pandai okeyh. *sorry lari tajuk ..hehe.

here we go :

TIPS 1 : Semak jadual

first thing yang korang kena tahu ialah Menyemak jadual peperiksaan. taw sebab ape? kadang2 kite nie men terjah je. ikut sedap kite je nak study ape malam tu kan. walhal esok exam lain. kite study lain. kononnye prepair untuk subjek tersebut. nonsense wehh.. bende nie penting bagi menentukan masa cukup untuk belajar, khususnya pada saat-saat akhir ini. if korang buat, bermakna korang telah membuat persiapan yang menyeluruh dan tidak ada subjek tertinggal atau tidak dipelajari.

TIPS 2 : TIDUR AWAL

ha ! yang nie penting keyh.KORANG KENA TIDUR AWAL ! why ?? sebab pada waktu esoknye korang kena freshkan otak korang and set kat mind korang yang korang ada exam! get it? tak perlu tidur lambat. eiyra taw. some people tidur lambat nie couse study lebih masa. hye! no need to mendesak sgt. nanti korang stress. percayelah. STUDY SMART ! NOT STUDY HARD ! get it? good. pada yang tengah angau bercinta nie. korang kurang2kanlah bergayot waktu malam. seriusly .. tak penting pon.. okeyh?? =)

TIPS 3 : Elakkan terbabit dengan situasi yang boleh mengganggu perasaan

Lagi nak exam. lagi mcm2 masalh yang korang akan dapat. For that, korang kena sentiasa bersedia menghadapi apa saja dugaan yang boleh mengganggu perasaan. Selepas menunaikan solat lima waktu, berdoalah supaya Allah SWT tenangkan perasaan dan dapat fokuskan tumpuan terhadap peperiksaan. bagi yang bercinta tuh. watch out. jangan jadikan alasan putus bercinta tak boleh belajar okeyh dear ??

TIPS 4 :muhasabah diri

TIPS 5 : tenang je menghadapi kertas ujian. bak kate budak-2 zaman sekarang nie. CHILL~~

TIPS 6 : dah habes exam korang just bertawakal je keyh. no need to semak kertas jawapan dengan kawan-2 yang lain couse selagi korang belum selesai exam nie, banyak bende korang kena study. let say korang dah check jawapan and then korang banyak salah. comform semangat korang akan hilang and ! tak dapat focus dalam next paper. betul tak ?? hmm.. so . betawakal je pada Allah.

okeyh. eiyra rasa tuh dah memadai kot. mybe banyak lagi tips untuk korang. tapi eiyra tak de idea nak kongsi. hehe! *malas* .. so. HAPPY FINAL EXAM okeyh ?? jangan stress2 mcm eiyra taw. haha. okeyh daa~xoxo

cOreTaN eIyRa epPaLocCa =) !!





Older Post | Newer Post